Saker vi vill säga när en riksdagsledamot kommer på kaffe

Image
Viisi henkilöä kahvipöydän äärellä JAGin toimistolla.

 

Föreningen JAGs ordförande Ida Westerlund träffade riksdagsledamot Johan Kvarnström för att diskutera några grundläggande frågor som är högaktuella i  assistansanvändarnas vardag i dagens Finland.

Med en beslutsfattare vid kaffebordet passade vi självfallet på att lyfta upp varför resursfrågan är en sådan svårknäckt nöt i den finländska lagstiftningen. Det faktum att den personliga assistansens så kallade resurskrav ännu kvarstår, medför att bland annat personer med intellektuell funktionsnedsättning fortsättningsvis inte kan beviljas personlig assistans. Förutom att detta försvagar delaktigheten för en redan utsatt grupp, försvagas också de här personernas möjligheter att välja hur och med vem de vill bo. Det här står i strid med artikel 19 i FN:s funktionshinderkonvention, och vi påminde om att Finland redan prickats av FN för sin lagstiftning kring boende och personlig assistans för personer med intellektuell funktionsnedsättning. 

Ida berättade därför också vad det innebär för henne att kunna bo i ett eget hem - och varför alla ska ha möjligheten att själva bestämma över sitt boende och sin vardag. Ida styr själv över sina dagliga rutiner: hon väljer själv när och vad hon vill äta, vem hon vill bjuda hem till sig, om sina husdjur, när hon vill gå och lägga sig och så vidare. Den här sortens frihet är sällan möjlig på gruppboenden, och därför måste det finnas reella alternativ!

Vi hann också ventilera hur pass hårt det drabbar den enskilda assistansanvändaren då välfärdsområdenas ersättningar för servicesedeltjänster sackar efter. Dagens priser räcker inte alltid till för att täcka ens lönekostnaderna för assistenten under t.ex. helgdagar, och vi ser därför en reell risk för att serviceproducenter kan vara ovilliga att producera assistans under vissa tider. Det här kör över assistansanvändarens rätt att bestämma över tidpunkten för sin assistans - så välfärdsområdenas låga ersättningar kan de facto begränsa assistansanvändarnas självbestämmanderätt!

Vi vet att det är ekonomiskt kärva tider, men det är aldrig läge att spara på mänskliga rättigheter. Det här var vi alla överens om.

Tack för den givande diskussionen Johan!

 

På bilden (från vänster): JAG Assistans vd Ina Ahlberg, riksdagsledamot Johan Kvarnström, JAGs jurist Erik Munsterhjelm, Föreningen JAGs ordförande Ida Westerlund och Idas assistent Frida Enberg.