Linda från Föreningen JAG i Finland ska prata i EU-parlamentet

Linda Österholm, styrelseledamot i finska Föreningen JAG, åker till Bryssel i nästa vecka för att tala vid ett runda bords-samtal i EU-parlamentet om institutionsavveckling i Europa. Linda bor idag på ett vårdhem strax utanför Helsingfors, men skulle gärna vilja flytta till egen lägenhet med personlig assistans.

Linda Österholm, styrelseledamot i finska Föreningen JAG, åker till Bryssel i nästa vecka för att tala vid ett runda bords-samtal i EU-parlamentet om institutionsavveckling i Europa.Linda bor idag på ett vårdhem strax utanför Helsingfors, men skulle gärna vilja flytta till egen lägenhet med personlig assistans.

I Finland har man bestämt att man ska avveckla de stora vårdhemmen för personer med intellektuella funktionsnedsättningar men det enda alternativ som förs fram är gruppbostäder. Det finns en personlig assistans-lagstiftning i Finland men i praktiken utestängs personer med intellektuella funktionsnedsättningar och nedsatt kommunikationsförmåga. Detta på grund av en olycklig skrivning i lagen om att man för att kunna få personlig assistans ska kunna definiera assistansens innehåll och hur man vill organisera den – vilket exkluderar alla som inte självständigt kan uttrycka sin vilja så att kommunens tjänstemän förstår.

Runda bords-samtalet arrangeras av ENIL, European Network on Independent Living (där Föreningen JAG är medlem) och MHE, Mental Health Europe.

Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på JAG, medverkar också liksom flera andra personer från olika europeiska organisationer, bland andra Jan Jařab, Europas representant på FNs kontor för mänskliga rättigheter (UN OHCHR).

Värd för mötet är svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Cecilia Wikström är vice ordförande i EUs Disability Intergroup och har ett starkt engagemang för människorättsfrågor.

Kontakt
Cecilia Blanck cecilia.blanck@jag.se och Cecilia Wikström, e-post cecilia.wikstrom@europarl.europa.eu

Svenska
Dela |
JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.